Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

EAD DANY2311

 

CORIDA

C O R I D A


Cavaleiro şi taurCoridele, deşi blamate de culturi diferite, sunt considerate un produs al artei pure în Spania. Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în arenă dar mai ales egalitatea între forţe. Din această cauză taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel şansele între luptători..

Originile coridelor datează din secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, foarte sprijinite pe atunci de Casa de Austria. Felipe al V-lea, primul rege Burbon, educat la Versailles a fost primul rege antitaurin; dar succesorul său, Fernando al VII-lea a fost cel care a încurajat şcolile de toreadori (Escuelas de Tauromaquia).


Matadorul faţă în faţă cu taurulLocul în care se desfăşoară coridele se numeşte "La Maestranza" sau Plaza de Torros, iar aici, a ieşi pe poarta prinţului (La puerta del Principe), purtat pe umeri, este cea mai mare aspiraţie a unui toreador profesionist. În zilele noastre acest lucru se întamplă atunci când un toreador se retrage din activitate, moment în care îşi taie şi codiţa, pe care majoritatea toreadorilor o poartă ca un simbol al toreadorilor.

Sezonul coridelor începe în Duminica Învierii şi tine pâna în toamnă, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, în Spania San Miguel. Cei mai celebri toreadori luptă în fiecare an în special în timpul celei mai renumite sărbători, La Feria de Abril.

O coridă cunoaşte 4 etape: În prima fază, toreadorii merg în capela din interiorul incintei şi se roagă, după care intră în ring. Lupta propriu-zisă cunoaşte şi ea trei etape: intră în ring „vara”, cel care testează puterea taurului (acesta este călare), acesta îi slăbeşte puterile taurului cu nişte săbii speciale. Intra apoi în ring „los tercios de banderillas” cei care testează starea animalului după pedeapsă. În faza a treia, care se numeşte „muletas” matadorul şi taurul stau faţă în faţă în ring.


Taurul este omorât cu un pumnal.Toţi cei care participă la coridă se numesc toreadori, însa cel care aplică lovitura de graţie şi îngenunchează taurul este matadorul. Dupa fiecare victorie, matadorul taie urechile taurului şi le prezintă publicului.

Cea de-a patra etapă a coridei este etapa premiilor. Publicul tace în semn de pedeapsă sau ignorare a matadorului dacă acesta nu a avut o evoluţie spectaculoasă, sau este primit cu urale sau cu trandafiri aruncaţi spre el.

La 28 iulie 2010, regiunea autonomă Catalonia a adoptat o lege prin care interzice desfăşurarea coridelor. Legea, semnată de 180.000 de persoane (în special iubitori de animale sau persoane care considerau obiceiul barbar şi învechit) şi votată cu 68 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 9 abţineri, urmează a intra în vigoare din ianuarie 2012. Declinul coridelor, în ciuda reprezentativităţii lor pentru Spania, s-a tradus prin interesul scazut al spectatorilor şi profitul tot mai scazut al acestei afaceri
Fișier:Portuguese bullfight.jpg
Fișier:San marcos bullfight 01.jpg
Luptele cu tauri sau corrida de torros, este unul din simbolurile Spaniei. Corida se desfăşoară de obicei cu ocazia unei sărbători sau festival. Sezonul coridelor este de cele mai multe ori deschis de sărbătoarea Las Fallas, care are loc în Valencia la jumătatea lunii martie.

Participanţii la corridă sunt taurii (aşa zişii toro) şi luptătorii profesionişti - torero. Aceştia din urma, se împart în matadori, principalii actori ai coridei, picadori şi banderilleri. Întregul grup (aşa zisul cuadrilla) are doi picadori şi trei banderilleri. Înainte de începerea luptei, taurii sunt ţinuţi în ţarc. Corrida durează de obicei două până la două ore şi jumătate şi are un regulament strict. Înainte de eliberarea în arenă, taurul este slăbit intenţionat, pentru a scădea riscul pentru om – coarnele ascuţite sunt pilite, în ochi i se pune vaselină pentru a-i scădea orientarea, uneori i se pun în mâncare şi sedative. În boxă, taurul este închis timp de câteva ore bune, fără a avea posibilitatea de a se mişca, iar înainte de a intra în arenă este bătut şi iritat.

Cum se desfăşoară corrida
Lupta cu fiecare taur are trei acte cărora în spaniolă li se spune los tres tercios de la lidia sau trei sferturi de luptă. Torero, primul om, care se confruntă cu taurul, are ca obiectiv să irite şi să enerveze animalul deja ameţit. Trebuie să îşi dea seama de părţile lui slabe şi de cele puternice, şi mai ales să descopere cu ce corn atacă. Urmează matadorul, care face o demonstraţie de câteva figuri cu pelerina şi începe să irite taurul deja enervat. După această introducere matadorul pleacă, iar pe scenă îşi face apariţia Picadorul, care la atacurile taurului serveşte ca un fel de "amortizor". Picadorul atacă taurul, şi treptat îi înfige în spate cinci suliţe ascuţite. Este momentul de maximă tensiune în public. Durerea şi pierderea de sânge îi scade taurului abilitatea de mişcare, îi îngreunează concentrarea şi orientarea.

În aşa zisa fază a doua, picadorul este înlocuit de aşa numiţii banderilleros, înarmaţi cu banderille ascuţite, cu ajutorul cărora ţintesc rănile taurului, în tomp ce acesta, cu ultimele puteri, reacţionează confuz la orice mişcare din tribună şi începe să se lovească de marginile arenei.

Al treile act începe, în cazul în care taurul este slăbit datorită pierderii de sânge şi a rănilor cauzate şi îşi pierde coordonarea mişcărilor. Vine "eroul" matador, pentru a-i aplica taurului ultima lovitură – ori îi înfige un pumnal între vertrebrele cervicale, ori cu sabia sau suliţa direct în inimă. Este cel mai periculos moment al luptei. Puţini matadori sunt atât de experimentaţi pentru a reuşi să doboare taurul dintr-o lovitură. Animalul pe moarte, care de cele mai multe ori nu se mai poate mişca, este apoi ucis în stil barbar la strigătele publicului.

La final, preşedintele decide dacă toreadorul va primi ca premiu o ureche, două urechi sau chiar şi coada taurului învins. Cea mai mare onoare pentru toreador este momentul în care acesta este scos din arenă de către mulţime pe umeri.
Fișier:Bull killed with a dagger (France).jpg

Festivalul taurilor-Pamplona/Spania

pamplona-festival2 Un oras linistit si nu foarte spectaculos, Pamplona a deveni faimos in intreaga lume pentru curajul (sau prostia?) locuitorilor care, an de an, se arunca in curse nebunesti alaturi de fiorosii tauri. Pamplona este capitala regiunii spaniole Navarra, iar pentru nationalistii basci este capitala istorica a Tarii Bascilor. Faima mondiala si-a capatat-o dupa aparitia romanului Fiesta ("The Sun Also Rises") al lui Ernest Hemingway, care descrie evenimentele ce au loc anual in Pamplona si care a atras turistii din intreaga lume in orasul spaniol.

Cursele cu tauri de la Pamplona fac parte din festivalul anual dedicat Sfantului Fermin, sau Sanfermines cum il numesc localnicii. Festivalul incepe pe 6 iulie, la pranz, dupa ce primarul anunta oficial deschiderea, de la balconul primariei. Se pare ca sarbatorile dateaza inca din secolul XIII. Atunci aveau loc in luna octombrie, iar caracterul religios era mult mai pronuntat. Astazi festivalul este presarat cu muzica, dansuri si voie buna. Cursele cu tauri incep pe data de 7 iulie, dimineata, la ora 8:00 si se repeta in fiecare zi, pana pe 14 iulie. Curajosii trebuie sa fie la linia de start la ora 7:30, imbracati in alb, cu o esarfa rosie la gat. Ii asteapta o cursa de 825 de metri, care dureaza, in medie, trei minute. Taurii, sase la numar, sunt inchisi in tarcul din piata Santo Domingo. La ora 8:00, o racheta de semnalizare este lansata pentru a anunta ca tarcul a fost deschis. Este urmata de o alta care anunta ca taurii au parasit tarcul si sunt liberi pe strazile ce alcatuiesc traseul dintre Santo Domingo si corida. Din acest moment, fiecare este pe cont propriu. Unii dintre participanti nici macar nu alearga. Se opresc in fata tarcului si asteapta sa fie calcati in picioare de tauri. Este o onoare.

Pe langa pericolul evident reprezentat de tauri, fiecare de cate 700 de kilograme, lucrurile incep sa devina din ce in ce mai complicate, pentru ca toti mai multi turisti iau parte la cursa, iar traseul devine aglomerat. O a treia racheta de semnalizare este lansata atunci cand toti taurii ajung in corida, iar o a patra anunta ca au fost inchisi in tarcul lor.

Din pacate prea multi tineri, majoritatea turisti, participa la curse din teribilism si uita ca sangria si cursele cu tauri sunt incompatibile.

Cu siguranta cel mai periculos festival este in saptamana nebuna, unde oamenii imbracati in rosu dau drumul taurilor, si ii alearga prin apropierea starzilor din Pamplona. Se consuma mult vin, nu lipsesc artificiile si bineinteles au loc si lupte intre tauri. Totul se petrece in perioada 6-14 iulie.

825 de metri alergati cam în trei minute. E mult e putin? Depinde de conditia fizica a fiecaruia, dar când ai taurul pe urme, cu siguranta îti depasesti recordul personal. Asta se întâmpla an de an la Pamplona, acolo unde sute de persoane îsi iau inima-n dinti si îsi risca viata pentru a alerga în fata taurilor.

festivalul-pamplona-spaniaImaginile cu oameni alergând în fata taurilor fac, de ani buni, înconjurul lumii si atrag alti si alti curiosi si curajosi, nebuni ar spune altii, spre orasul spaniol. Pamplona a devenit celebra tocmai datorita acestor curse. Ele sunt vedetele Festivalului San Fermin, organizat în localitate. Pe lânga celebrele "encierros" (cursele cu tauri), festivalul reuneste concerte, spectacole si focuri de artificii. Startul la distractie este dat pe 6 iunie, la ora 12 fix, prin celebrul "chupinazo", momentul când, din balconul Casei Consistorial, primarul anunta oficial începerea manifestarilor. Tot acum este lansata prima racheta a festivalului.

În fiecare an, în prima jumatate a lui iulie, Pamplona vuieste de oameni. Îi atrage ca un magnet pe cei care vor sa alerge în fata taurilor sau pe cei care vor sa priveasca ineditul spectacol.

Startul curselor se da la ora 8, dar cei care alearga trebuie sa fie în arena înca de la ora 7.30. Punctul de plecare este la Santo Domingo, iar cel de sosire în arena unde taurii lupta în fiecare dupa-amiaza. Pâna la sosire, participantii au de înfruntat însa furia taurilor. Sunt sase la numar în fiecare zi si toti au aceeasi tinta: alergatori îmbracati complet în alb, dar purtând esarfe si cingatori rosii.

La ora 8 fix, lansarea unei rachete anunta multimea ca portile de la Santo Domingo s-au deschis, iar traditionalele rugaciuni catre San Fermin încep imediat. Sunt destul de scurte pentru ca al doilea foc de arma e semnalul ca taurii sunt liberi. De acum, timp de aproximativ trei minute, oameni si tauri strabat traseul împartit în trei portiuni cu grade diferite de dificultate. Sunt strazi în linie dreapta si cotituri strâmte considerate locuri ale mortii. Dar pericolul taurilor poate fi evitat si prin urcarea pe gardurile de securitate aflate de-al lungul traseului.

Cursa se termina în arena de corrida, unde taurii sunt asteptati de matadori. Numarul persoanelor ranite în cavalcadele cu tauri este destul de mare în fiecare an, iar la asta contribuie si faptul ca multi dintre participanti îsi fac curaj cu bauturi alcoolice. Din 1924 si pâna acum, 15 persoane au murit si peste 200 au fost grav ranite.

Nu e usor sa fii participant în cursa de la Pamplona, dar nici spectator. Cine vrea sa prinda un loc bun se prezinta la gardul de protectie de la ora 6.30 dimineata sau chiar mai devreme. Astfel, spatiul din fata Muzeului din oras este ocupat încade la ora 6 dimineata. Sau daca esti mai norocos, poti sa privesti cursa de la înaltimea sigura a unui balcon.

Cei care vor sa vada sosirea oamenilor si taurilor în arena, trebuie sa-si cumpere un bilet cu mult înainte. Arena are o capacitate de 12.500 locuri, iar biletele se vând cu luni bune înainte de eveniment. Oricum, din Pamplona nu lipsesc nici cei care vând bilete la suprapret pe parcursul curselor.

Câteva sute de activisti ai organizatiilor pentru protectia animalelor protesteaza în fiecare an la Pamplona, contra violentei si luptelor cu tauri. Forma de protest nu e una oarecare, ci mai degraba inedita. Pe jumatate dezbracati, activistii se întind pe ruta curselor cu tauri: pe corp au sânge fals si poarta pancarte scrise în diverse limbi. Anul acesta, protestul activistilor a adus si o noutate: acestia si-au pictat pe spate "bandarillas" care se înfing în gâtul taurilor în timpul luptelor.

festivalul-pamplona-spaniaÎnceputurile curselor cu tauri de la Pamplona ne duc cu sute de ani înapoi în timp si, desi istoria nu e foarte clara se pare ca totul a început printr-un festival religios. În secolul al XIII-lea locuitorii din Pamplona îl sarbatoreau pe Sf. Flemin pe 10 octombrie. În timp, muzica, dansul si luptele cu tauri au diminuat latura religioasa a festivalului, asa ca s-a hotarât ca acesta sa fie mutat pe 7 iulie când vremea era mai potrivita pentru distractii. Datorita succesului, durata festivalului s-a tot marit si astazi Festivalul San Fermin e o adevarata afacere pentru pamplonezi.

Primii turisti straini veniti la Pamplona special pentru acest festival au fost consemnati în secolele XVII- XVIII. În secolul al XIX-lea, cursele cu tauri erau deja "asezoante" cu numere de circ cu animale, dar mai trebuie stiut ca pe atunci, participantii la cursa nu erau protejati de gardurile de siguranta.

* Orasul Pamplona este asezat în nord-estul Spaniei si se pare ca a fost fondat de Pompeius, rivalul lui Iulius Cezar, în anul 75 î. HR. Pamplona este capitala istorica a Tarii Bascilor.
*Popularitatea de care cursele cu tauri de la Pamplona se bucura astazi se datoreaza în mare parte scriitorului american Ernest Hemingway. Prin romanul sau Fiesta/The Sun Also Rises, publicat în 1926, el a spus lumii întregi despre festivalul din orasul spaniol. Nici celebrul pioner al cinematografiei Louis Lumiere nu a trecut cu vederea Pamplona si în 1931 a filmat cursa cu tauri. În prezent, cursele de la Pamplona sunt transmise live în Spania.
* Se pare ca aceste curse îsi au originile în drumul pe care taurii îl parcurgeau de la adaposturi pâna la arena de corrida. Tinerii obisnuiau sa sara printre taurii pentru a-si arata barbatia.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one