Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

EAD DANY2311

 

STIATI CA?

PRIMUL OM PE LUNA.....

Neil Alden Armstrong (născut 5 august 1930), fost astronaut american, pilot de teste şi pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a călcat pe Lună. Primul său zbor spaţial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8 în 1966. În aceasta misiune el a executat prima conectare a două nave spaţiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua şi ultima misiune spaţială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. În acest faimos "pas uriaş pentru omenire", Armstrong şi Buzz Aldrin au coborât pe suprafata Lunii, petrecând 2,5 ore cu explorarea acesteia, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.
Fişier:Neil Armstrong pose.jpg
De la Pamant la Luna

Inca din cele mai vechi timpuri, de cand s-a descoperit ca nu suntem singuri in galaxie, omul a vrut sa ajunga pe alte planete. Pornind de la Jules Verne, maestrul cartilor de anticipatie, in al carui roman “De la Pamant la Luna”, doi oameni au ajuns in spatiu la bordul unei capsule, s-au facut sute de experimente si incercari pentru ca acest vis sa devina realitate. Rusii au fost primii care au lansat sateliti pe orbita si primii care au trimis o racheta la bordul careia s-a aflat un om. A urmat replica americanilor, care - la sfarsitul anilor 60 - au fost primii care au pasit pe Luna.

In zilele noastre, datorita tehnologiei superavansate, s-a nascut un nou vis si un obiectiv la fel de greu de atins precum fusesera si primele misiuni spatiale de acum 40 de ani: explorarea planetei Marte. Sa fie oare doar un vis?PRIMA FIINTA IN SPATIU
La jumatatea secolului trecut, rusii deschideau “Epoca spatiului”, prin trimiterea in cosmos - la 4 octombrie 1957 - a satelitului Sputnik 1. Obiectul, care cantarea doar 20 de kilograme, nu continea decat un simplu transmitator care urma sa emita semnale din spatiu. Ulterior, datorita succesului avut cu primul satelit, rusii au construit Sputnik 2 - o cabina de 120 de kilograme - cu care urma sa plece prima fiinta in spatiu: cateaua Laika (numele ei inseamna “latrator” in limba rusa). Patrupedul a parasit Pamantul pe 3 noiembrie 1957, fara insa a se mai intoarce vreodata. Desi in cabina era hrana si apa pentru o perioada lunga, Laika nu a trait decat patru zile in cosmos, explozia cabinei cauzata de supraincalzire ducand la moartea animalului si la esecul misiunii.PRIMUL OM IN COSMOS
Iuri Alekseievici Gagarin a fost primul cosmonaut rus si primul om care a zburat in spatiul extraterestru, facand un inconjur complet al Pamantului. S-a nascut la Moscova, pe 9 martie 1934, iar in 1955 - la 21 de ani - se inrola in aviatia sovietica, pentru ca patru ani mai tarziu sa inceapa deja antrenamentele pentru a deveni cosmonaut. Pe 12 aprilie 1961, visul sau de a vedea Pamantul din spatiu se implinea: urcat la bordul rachetei Vostok 1, Iuri a tinut un scurt discurs in al carui final a spus: “Ma bucur ca voi putea vedea lumea fata in fata!”. Dupa numai 14 minute de la lansare, racheta - incarcata doar cu provizii de apa si oxigen - parasea atmosfera Terrei, intrand in spatiul cosmic. Scapat de forta de gravitatie a Pamantului care, combinata cu viteza foarte mare a rachetei, il “lipise” practic de scaun, Gagarin a intrat in stare de imponderabilitate (lipsa fortei de gravitatie).

Atunci a vazut pentru prima data planeta albastra in toata splendoarea ei. “Cerul este foarte intunecat, iar Pamantul este albastrui”, au fost cuvintele lui Gagarin referitoare la acel moment unic, notand si faptul ca toate corpurile ceresti se vad mult mai bine de acolo, din spatiu. Zborul in jurul Terrei a fost lipsit de peripetii si a durat o ora si 48 de minute, timp in care Gagarin a experimentat imponderabilitatea si influenta conditiilor de zbor in spatiu asupra organismului sau. La intoarcere, dupa intrarea in atmosfera, cosmonautul s-a parasutat din capsula care se decuplase de racheta. Ajuns inapoi pe pamant, pe un camp din Siberia, a fost intampinat de o doamna in varsta, care l-a intrebat daca e picat din cer. Gagarin i-a raspuns, razand: “Sa stiti ca vin chiar din spatiu!”, dupa care, pentru a o mai calma pe babuta, i-a spus: “Nu te speria, sunt rus”.

Din pacate pentru el si pentru familia sa (sotia Valia si fiul lui) , Iuri Gagarin a murit sapte ani mai tarziu, in 1968, intr-un tragic accident de avion, in timpul pregatirilor pentru o a doua misiune in spatiu. Rusul, care la numai 27 de ani devenea primul om care a zburat in spatiu, a intrat in istorie, lasand in urma sa o imensa poarta deschisa catre cosmos.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one