Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

EAD DANY2311

 

PRAFUL DE PUSCA

Praful de puşcă cunoscut şi sub numele de pulbere neagră (germ.: Schwarzpulver) a fost prima substanţă explosivă descoperită de om, azi fiind folosit numai în pirotehnică în fabricarea de rachete pentru focurile de artificii.
Bizantinii cunoşteau deja în 671 un amestec explosiv de colofoniu (răşină de conifere din care este îndepărtată prin încălzire terpentina), sulf şi salpetru (nitraţi de amoniu, bariu, natriu sau potasiu), acest amestec fiind cunoscut în istorie ca focul grecesc descoperit de Kallinikos din Heliopolis.
Această substanţă inflamabilă ardea şi în apă, fiind o armă de temut în apărarea Constantinopolului fiind folosit mai ales în luptele navale contra musulmanilor.
In China sunt amintite în Dinastia-Song (960 - 1279) prin anul 1044 în Wu Jing Zong Yao (o culegere de tehnici militare) incendii provocate de amestecuri de salpetru.
Se presupune că chinezii deja în secolul XIII au folosit bombe umplute cu praf de puşcă, această informaţie stă în contradicţie cu legea mongolilor din 1330, care interzic chinezilor toate experimentele militare, la fel cercetările arheologice nu au găsit prin examen radilogic urme de praf de puşcă, din timpul respectiv.
Alte urme istorice din secolul XI sunt cele din Siria unde este la fel amintit folosirea în războaie a amestecurilor explosive cu salpetru purificat.
Praful de puşcă până la descoperirea explosivilor de azi este singura materie explosivă folosită în artilerie, sau alte arme de foc.
In prima jumătate a secolului XIX -lea este introdus treptat utilizarea nitroglicerinei şi dinamitei.
Azi este praful de puşcă folosit numai pentru fabricarea rachetelor destinate focurilor de artificii.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one