Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

EAD DANY2311

 

ECLIPSELE

ECLIPSA DE SOARE

O eclipsa de Soare se produce cand Luna trece intre Pamant şi Soare, prin fata Soarelui. Vazut de pe Pamant, discul Lunii e mai mare decat cel al Soarelui si, daca se interpune intre privitor si Soare, ii "blocheaza" lumina, aruncand o umbra circulara pe Pamant. Cand discul Lunii acopera in intregime discul Soarelui, pentru un anumit loc de observatie, lumina este blocata complet si eclipsa este totala.
Pentru observarea unei eclipse de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar. Fara acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, ajungandu-se pana la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudura mai dens. Filtrul ideal (numit Mylar) este o pelicula aluminizata, prin care radiatiile periculoase nu trec.

ECLIPSA DE LUNA

Mecanismul eclipselor de Luna se explica prin faptul ca Pamantul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiecteaza in urma sa un con de umbra, precum si unul de penumbra. Luna, la rindul sau, neavand lumina proprie, de fiecare data cand patrunde in umbra Pamantului, nu mai este luminata.

 

Schema producerii eclipselor de Luna

Fazele Lunii (Lunare) in 2010

Luna nouaPrimul patrarLuna plinaUltimul patrar

Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada de 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala - perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnand procente diferite de iluminare a discului Lunii).Multi oameni cred ca fazele Lunii sunt datorate umbrei Pamintului, conceptie gresita. Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna.

Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:


Luna Noua - cand Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta

Primul Patrar - cand Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta)

Luna Plina - cand Luna se afla la 180 grade de Soare; vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cand apune Soarele si apune cind rasare Soarele)

Ultimul Patrar - cand Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare; vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminataFazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.Apasati aici pentru fazele lunii pe tot anul 2010 sau pentru fiecare luna in parte:

Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie,

Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one